Οταν ταξιδεύεις στον Κόσμο και συναντάς άλλους λαούς, άλλα έθνη, άλλα ήθη και έθιμα, τότε συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι ο μοναδικός στον κόσμο ή το κέντρο του σύμπαντος, αλλα ενας ακόμα άνθρωπος ο οποίος πρέπει να αγαπά το συνάνθρωπό του και να μην κάνει διακρίσεις. Μαθαίνεις και ενστερνίζεσαι νοοτροπίες και λατρεύεις ανθρώπους και διαφορετικές φύσεις και περιβάλλοντα. Σας εύχομαι ταξίδια όποτε μπορείτε και να γεμίζετε εμπειρίες.

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

ΑΜΕΡΙΚΗ

ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ & ΝΕΒΙΣ






ΓΕΝΙΚΑ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ : ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ & ΝΕΒΙΣ
ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ :  ΜΠΑΣΤΕΡ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΓΛΩΣΣΑ :  ΑΓΓΛΙΚΑ
ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ :  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΒΑΣΙΛΕΥΟΜΕΝΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ :  19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1983
ΕΚΤΑΣΗ :  261 Km2
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ :  40.131 κάτ.(εκτίμηση 2009)
ΝΟΜΙΣΜΑ :  ΔΟΛΑΡΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΑΡΑΙΒΙΚΗΣ (XCD)
ΖΩΝΗ ΩΡΑΣ :  UTC -4
ΚΩΔΙΚΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ  +1 869
ΘΡΗΣΚΕΙΑ :  ΑΓΓΛΙΚΑΝΟΙ



ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

17-26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΛΙΜΑΤΟΣ –ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ

Το κλίμα είναι Τροπικό με περίοδο βροχών και περίοδο τυφώνων. Καλύτερη εποχή για να ταξιδέψουμε στη χώρα είναι ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ.
(Προσωπικά προτείνω τη δική μου επιλογή. Από Ελλάδα με AEGEAN για Λονδίνο και επειδή δεν συνδυάζονται οι πτήσεις, διαμονή μια μέρα Λονδίνο και την επομένη με BRITISH AIRWAYS για Αγ.Χριστόφορο & Νέβις απευθείας με μία ολιγόωρη στάση στην Αντίγκουα,1 ώρα. Σύνολο ωρών πτήσης 9,5 ώρες περίπου).
ΔΙΑΜΟΝΗ
ΜΠΑΣΤΕΡ, 7 μέρες



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ-ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ(Τηλ.)
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΄Η ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ



ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ




BRIMSTONE HILL FORTRESS NATIONAL PARK

(Στην Μπαστέρ περίπου 8 χλμ. εξω, βόρεια. Το οχυρό αυτό εκτός του ότι είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1999, έχει και πάρα πολύ ωραία θέα από την κορυφή του. Το εισιτήριο είναι 27 EC Δολάρια Ανατολικής Καραιβικής).


ST. THOMAS’ ANGLICAN CHURCH
(Βρίσκεται στην περιοχή Cotton Ground στο Νέβις και είναι από τις παλιότερες εκκλησίες που χρονολογείται από το 1620 περίπου).



PEMBROKE
(Μια περιοχή νότια της πόλης Charlestown, που αποτελεί ενδιαφέρον μέρος για περιήγηση. Πιθανώς υπάρχει και Pembroke Village αλλα δεν το εντόπισα).



ST. JOHNS FIGTREE CHURCH
(Στην περιοχή Church Ground στο Νέβις. Εδώ παντρεύτηκε ο διάσημος άγγλος ναύαρχος Νέλσον μια ντόπια γυναίκα).




INDEPENDENCE SQUARE
(Βρίσκεται στην πρωτεύουσα Μπαστέρ και ονομάστηκε έτσι αμέσως μετά την ανεξαρτησία της χώρας από τους Αγγλους).





CHARLESTOWN
(Η πρωτεύουσα του δεύτερου νησιού της ομοσπονδίας του Νέβις. Μια μικρή όμορφη πόλη με αρκετό χρώμα Καραιβικής και φιλικούς κατοίκους).



MUSEUM OF NEVIS HISTORY
(Βρίσκεται στην Charlestown, πολύ κοντά στο λιμάνι και περιλαμβάνει εκθέματα από την πρώτη ζωή των κατοίκων του νησιού. Και επίσης πολλά στοιχεία από τη ζωή των κατοίκων και κατά τη διάρκεια της Αγγλικής κατοχής. Είσοδος 13 EC).

ΦΑΓΗΤΟ
Εφαγα στα παρακάτω :

BALLAHOO RESTAURANT
(Βρίσκεται στην πρωτεύουσα στο Circus, έχει ωραία θέα στον κυκλικό κόμβο αλλά πολύ μέτριο φαγητό, πανάκριβο).
EL FREDO’S
(Sandown & Bay Road, ΜπαστέρΚαλός χώρος, πολύ καλό chicken rotti και πολύ καλές τιμές. Δεν υπάρχει κατάλογος με τιμές αλλά ένα χαρτάκι με το μενού που στο διαβάζει η σερβιτόρα).
  

KINGS PALACE
(Βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού Port Zante, είναι κινέζικο εστιατόριο με καλό φαγητό, πλούσιες μερίδες και καλές τιμές).


SWEET CANE RESTAURANT & BAR
(Μέσα στο Port Zante, ρωτώντας θα το βρείτε. Ωραίος χώρος, λίγο μικρός με καλό φαγητό, μέτριες μερίδες, τσιμπημένες τιμές).



SWEET LIME
(Ακριβώς στην είσοδο πλοίων του λιμανιού Port Zante. Μπαίνουμε από την είσοδο του MA PAU CASINO και ανεβαίνουμε τις σκάλες. Από φαγητό όχι κάτι το ιδιαίτερο αλλά σε γενικές γραμμές καλό και καλές τιμές. Η θέα είναι πολύ όμορφη αφού βλέπεις απευθείας τα κρουαζιερόπλοια και τη θάλασσα).




THE GALLERY CAFÉ
(Στη βόρεια πλευρά της Independece Square στην Μπαστέρ. Ένα καφέ με έκθεση ζωγραφικής. Εχει κήπο και σερβίρει πολύ ωραίο καπνιστό ψάρι wahoo σε bagel. Επίσης έχει καλή ποικιλία από τσάγια. Δοκίμασα τσάι κανέλα. Οι τιμές αρκετά ακριβές.


ΛΟΙΠΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ
Πολλά εστιατόρια λειτουργούν και ως μπάρ με μουσική αλλά κλείνουν νωρίς, 11 το αργότερο.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ
SEAVIEW INN

Bay Road, Basseterreδίπλα στα ferries terminalΕίναι αρκετά κεντρικό ξενοδοχείο και τα έχεις όλα μέσα στα πόδια σου. Όμως σαν δωμάτιο ήταν πολύ μέτριο. Ασφαλισμένα μόνιμα παράθυρα με θέα τους διπλανούς τοίχους του KFC, σκοτεινό δωμάτιο με μεγάλο κρεβάτι και ξύλινα παλιά έπιπλα και ντουλάπα. Καθαρό αλλά με προβλήματα στο μπάνιο. Το πρωινό είναι απαράδεκτο και πανάκριβο. ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΩ.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
http://www.nevisisland.com/ (Πληροφορίες για Νέβις)
http://nevis1.com/  (Πληροφορίες για Νέβις)
http://www.sknvibes.com/  (Τοπικά Νέα χώρας)
http://www.thestkittsnevisobserver.com/index.html(Τοπικά Νέα χώρας)




     ΛΟΙΠΑ ΧΡΗΣΙΜΑ

ΕΓΓΡΑΦΑ-ΒΙΖΑ
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΙΖΑ ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΕΩΣ 3 ΜΗΝΕΣ.

ΥΓΕΙΑ-ΕΜΒΟΛΙΑ 
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΕΜΒΟΛΙΑ.
Προσοχή με τα κουνούπια, χρησιμοποίηση αντικουνουπικών, όχι κυκλοφορία νωρίς το πρωί και μετά τη δύση του ηλίου, μακρυμάνικα πουκάμισα ή μπλουζάκια το βράδυ, A/C στο δωμάτιο και έλεγχος για λοιπά ζουζούνια. Αν θέλετε να κρατείσετε μακριά σας τα πάσης φύσεως ζωύφια και να κάνετε ευχάριστο ύπνο, να έχετε μαζί σας αιθέριο έλαιο λεβάντας και να ψεκάζετε το κρεβάτι σας και τους χώρους που ακουμπάτε τα ατομικά σας είδη. Προτιμότερο να πίνετε εμφιαλωμένο νερό.

ΕΘΝΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ
- Coconut dumplings (ζυμαρικά καρύδας)
- Spicy plantain (
κάποιου τύπου πικάντικα πατατάκια)
- saltfish 
(αλμυρό ψάριμάλλον μπακαλιάρος)
- breadfruit
 (αρτόδεντροείδος τροπικού φρούτου)

ΝΟΜΙΣΜΑ
ΔΟΛΑΡΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΑΡΑΙΒΙΚΗΣ (XCD)
Στη χώρα κυκλοφορεί ευρέως το αμερικάνικο δολάριο γι’ αυτό θέλει προσοχή στις αγορές σας αλλά και στις μετακινήσεις σας να εξηγείτε σε ποιο νόμισμα θα πληρώσετε. Η καλύτερη ισοτιμία για το ευρώ που βρήκα ήταν στην First Carribean International Bank που βρίσκεται στο κέντρο της Μπαστέρ. ΠΡΟΣΟΧΗ, μην αλλάξετε μεγάλα ποσά τοπικού νομίσματος σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο και ιδίως στο Gatwick στο Moneycorp. Οι ισοτιμίες είναι χάλια. Αλλάξτε μόνο ένα μικρό ποσό για τα πρώτα έξοδα της ημέρας που θα φτάσετε και την επομένη πηγαίνετε στην τοπική τράπεζα που ανέφερα παραπάνω. Η χώρα είναι ακριβή και στο φαγητό και στις αγορές. Θέλει παζάρι και έρευνα αγοράς.


ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΩΡΑΣ
7 ΩΡΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΜΕ ΘΕΡΙΝΗ ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ) 
6 ΩΡΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΜΕ ΤΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ).



ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
Οι ντόπιοι είναι ευγενικοί αλλά κλειστοί άνθρωποι προσκολλημένοι στις τοπικές παραδόσεις. Χρειάζεται προσοχή στη συμπεριφορά μας και σεβασμός στις συνήθειές τους. Οι οικογένειες είναι μητριαρχικές και η γυναίκα παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην κοινωνία. Η μαριχουάνα καπνίζεται παντού αλλά απαγορεύεται δημόσια. Οι πρασινες πινακίδες είναι για τη δημόσια συγκοινωνία, οι κίτρινες για ταξί.



ΤΥΠΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Η χώρα διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα 110 V & 230 V , 60 Hz. Οι τύποι πρίζας που χρησιμοποιούνται είναι  ΤΥΠΟΥ G & D.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας τους σωστούς αντάπτορες και ότι οι φορτιστές των ηλεκτρονικών συσκευών σας ανταποκρίνονται στις τιμές τάσης – έντασης.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ-ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Η περίοδος των τυφώνων είναι από Ιούνιο έως Νοέμβριο. ΧΑΜΗΛΟ επίπεδο επικινδυνότητας, συνηθισμένες προφυλάξεις. Καμμία ειδική ταξιδιωτική οδηγία για τη χώρα, γενικά ΑΣΦΑΛΗΣ. Μετά τις 8 το βράδυ δεν πολυκυκλοφορεί κόσμος  και καλό είναι να μετακινείστε με ταξί αν πάτε κάπου μακριά για διασκέδαση ή φαγητό. Υπόψιν, λεωφορεία μετά τις 9 το βράδυ δεν υπάρχουν.

ΓΙΟΡΤΕΣ ΓΕΝΙΚΑ 
This is a list of holidays in Saint Kitts and Nevis.

  • January 1: New Year Day
  • January 2: Carnival Day
  • April 6: Good Friday
  • April 9: Easter Monday
  • May 3: Labour Day
  • May 28: Whit Monday
  • August 7: Emancipation Day
  • August 8: Culturama Day
  • September 16: National Heroes' Day
  • September 19: Independence Day
  • December 25: Christmas Day
  • December 26: Boxing Day


ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ-ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
There are 5 main bus routes on St. Kitts:
  • Basseterre to Sandy Point traveling west, starting at the Ferry Terminal
  • Basseterre to Capesterre traveling west, starting at the Ferry Terminal
  • Basseterre to St. Peter's traveling north, starting at College Street Ghaut
  • Basseterre to Molyneux traveling east, starting at Baker's Corner
  • Basseterre to Saddler's traveling east, starting at Baker's Corner
Nevis
On the smaller island of Nevis there are two bus routes who both travel around the ring road of the island. Both routes orginate and terminate in the capital Charlestown.
 Buses traveling north from Charlestown leave from the southwest end of D.R. Walwyn Plaza and buses traveling south from Charlestown leave from the northern end of Memorial Square.
Με ΤΑΧΙ αλλα και λεωφορεία μπορούμε να μετακινηθούμε. Συμφέρει το ΤΑΧΙ για τούρ στα νησιά. Τα λεωφορεία δεν πάνε σε όλη την επικράτεια.
Taxi : A taxi from the airport costs EC $ 20 to Basseterre, EC $ 35 to Frigate Bay, and EC $ 50 to St Paul’s. From the Circus (the main taxi stand in Basseterre), it costs EC $ 10 to anywhere within town, EC $ 20 to Frigate Bay and EC $ 85 to Brimstone Hill round-trip. Rates are 50% higher between 10pm and 6am. There’s an EC $ 3 charge for each 15 minutes of waiting. To call a taxi, dial 465-4253 or 465-7818.
Nevis : There are taxi stands at the airport and near the ferry dock in Charlestown . Service between 10pm and 6am adds 50% extra. To order a taxi call 469-1483 or have your hotel arrange one.
Sample taxi fares: Airport to Pinney’s Beach or Charlestown US $ 20 Airport to Montpelier Plantation Inn US $ 32 Charlestown to Four Seasons Resort US $ 10 Charlestown to Oualie Beach US $ 15.
ΠΡΟΣΟΧΗ : Οι τιμές έχουν αλλάξει κατά 20% επάνω.
Ο καλύτερος τρόπος μετακίνησης είναι τα local buses. Πολύ φθηνά και σε πάνε σχεδόν σε όλο το νησί καθόσον οι αποστάσεις είναι μικρές. Οι τιμές για το φέρυ για το Νέβις όταν επισκέφθηκα τη χώρα ήταν 25 EC εισιτήριο σύν 1 EC φόρος = 26 EC, για μια διαδρομή.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της χώρας δεν συνεργάζονται με καμμία ελληνική αλλά έτσι κι αλλιώς δεν συμφέρει το roaming γιατί είναι πανάκριβο. Η μόνη λύση είναι το Skype για βιντεοκλήσεις ή το Viber για κλήσεις προς την Ελλάδα αφού ετσι κι αλλιώς υπάρχει παντού wifi.



ΛΟΙΠΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ
Ο Αγ.Χριστόφορος & Νέβις είναι μια πανέμορφη νησιωτική χώρα αποτελούμενη από βουνά ηφαιστειογενή και ζούγκλες. Το βουνό Liamuiga στο Σεν Κίτς και το βουνό Νέβις στο Νέβις αποτελούν το σκηνικό της φύσης με την χλωρίδα και πανίδα. Τα μικροσκοπικά μαιμουδάκια που είναι παντού στη χώρα είναι πολύ χαριτωμένα. Η θέα και από τα δυο νησιά είναι πανέμορφη και το σκηνικό των πολύχρωμων σπιτιών με τα φανταχτερά χρώματα αποτελεί το status της κουλτούρας των ντόπιων. Δρόμοι δεν είναι και σε άριστη κατάσταση και στενοί και αν οδηγήσετε χρειάζετε πολύ μεγάλη προσοχή γιατί η οδήγηση γίνεται στα αριστερά. Εχει αρκετά αξιοθέατα να δείτε και φυσικά και αρχιτεκτονικα. Αν δεν θέλετε να είστε μόνιμα ξαπλωμένος σε μια ξαπλώστρα στην παραλία κάποιου πολυτελούς ξενοδοχείου και είστε τύπος εξερευνητή, τότε θα αισθανθείτε πολύ άνετα να περπατήσετε στις πόλεις, τα χωριά και τους δρόμους.
 Οι ντόπιοι είναι εξυπηρετικοί και φιλικοί. Το αποικιοκρατικό στυλ έχει διατηρηθεί στα σπίτια και τα λοιπά κτίρια και μερικά έχουν ανακατασκευαστεί οπότε  το στυλ παρέμεινε αναλλοίωτο στο χρόνο. Στο StKitts περπατήστε μέσα στο Port Zante και περιηγηθείτε στα αμέτρητα καταστήματα όπου μπορείτε να αγοράσετε πολύ ωραία αναμνηστικά σε καλές τιμές γιατί είναι όλα dute free. Οι φορείς του νησιού έδωσαν το όνομα Port Zante στο λιμάνι τους από έναν παλιό ελληνικό μύθο της Ζακύνθου. Να φοράτε οπωσδήποτε αντιηλιακό γιατί το τροπικό κλίμα και ο ήλιος δεν αστειεύονται. Το Νέβις είναι πολύ μικρό νησί αλλά και λίγο πιο όμορφο. Πιο ζωντανοί άνθρωποι και πιο κοντά στην κουλτούρα τους που δεν διαφέρει και σε πολλά από αυτή της Δυτικής Αφρικής αφού έτσι κι αλλιώς είναι όλοι απόγονοι σκλάβων. Οι Αγγλοι έφεραν αμέτρητες καραβιές με σκλάβους από Δυτική Αφρική και όταν απελευθερώθηκε η χώρα η ανάμιξη με τους λευκούς κατοίκους αλλά και με τους λίγους Ινδούς  έφερε το αποτέλεσμα της νέας γενιάς των εγχρώμων της Καραιβικής. Στη χώρα υπάρχει μια ιδιαίτερη ομάδα οι Ράστα που έχουν τις δικές τους παραδόσεις και ήθη αλλά είναι αφομοιωμένοι στην τοπική κοινωνία. Η γυναίκα κατέχει κυρίαρχη θέση στην κοινωνία και βρίσκεται σε όλες τις δημόσιες θέσεις. Οι ντόπιοι εχουν καλή σχέση με την τεχνολογία και τα smartphones με το ιντερνετ αποτελούν την συνήθη ασχολία τους. Η χώρα διαθέτει μικρές βιομηχανίες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, ζύθου, τσιγάρων. Αρκετά είδη τροφίμων εισάγονται από διπλανές χώρες τις ΗΠΑ και τη Βρεταννία. Στη χώρα υπάρχουν αρκετές σχολές ιατρικής και νοσηλευτικής και το ποσοστό εγγραφής σε σχολεία είναι υψηλό. Τέλος, αξίζει να ταξιδέψετε 6500 Km για να φτάσετε στη χώρα και να την εξερευνήσετε από άκρη σε άκρη. Δεν αποτελεί το χαρακτηριστικό παράδειγμα τουρισμού στην Καραιβική γιατί έχει χαμηλό ποσοστό επισκεπτών, αλλά η φύση, τα μνημεία και οι ντόπιοι κάτοικοι με την κουλτούρα τους πιστεύω ότι θα σας συναρπάσουν.